TIPS VOOR OPVOEDING

  Verwacht in het begin nog niets!!!!!!!!

Een rescuedog is heel anders dan een hond die van een goede fokker of uit een Nederlands asiel komt.

Sommige honden hebben zelfs nog nooit in een huis gewoond.

Heb geduld. Overhaast niets, het kan soms weken, maanden duren voordat zij helemaal gewend zijn, maar dan heb je ook een vriend voor het leven.

Enthousiast belonen, praten en spelen

In alles wat u doet met de hond zit een leerelement. Daarom blijft het heel belangrijk de omgang positief te maken. Door met hem te praten houdt hij contact met u en weet hij ‘dat hij erbij hoort’. Door enthousiast en aanmoedigend tegen hem te praten weet hij op welke momenten hij u echt een plezier doet. Speel met hem op een ontspannen manier, maar probeer van het spel meteen een leerzame ervaring te maken. Zoals dingetjes of iets lekkers onder een doek te verstoppen. Hij leert immers altijd en op ieder moment. Dan is het handig zijn denken te bevorderen, zodat hij later beter in staat is problemen op te lossen. Denk er altijd om dat spelenderwijs het sleutelwoord tot zelfvertrouwen en werklust is.

Wees er altijd attent op dat een hond zich niet verveelt. Verveling kan aanleiding geven tot ongewenst gedrag, zoals het kluiven op een stoelpoot of het omgraven van de tuin. Zorg dat de hond genoeg, en ook per dag afwisselende soorten, speeltjes heeft. In de vrije natuur heeft een hond altijd wel genoeg te onderzoeken. Takjes, blaadjes, torretjes, een plasje water, alles heeft zijn aandacht. Wanneer de hond in huis niet genoeg dingen heeft om zijn aandacht aan vast te houden, zal hij zijn onderzoekingsdrift botvieren op het meubilair, tapijt of wat dan ook. Wissel zijn speeltjes per dag af, dan blijven ze altijd spannend.

 

Als UW adoptiehond aankomt dan heeft hij in korte tijd heel veel meegemaakt. Hij heeft een flinke rit van een paar dagen achter de rug met stops op allemaal onbekende plaatsen.

 

Sommige komen volledig in paniek uit de bus of ze zijn juist heel stil met wijd open ogen van angst. Het is per hond verschillend hoe ze de rit ervaren, de een is meer wagenziek dan de ander. Er zijn er ook bij die gewoon rustig uit de bus stappen alsof er niets is gebeurd.

 

De begeleiders van RSDR zullen kijken hoe uw hondje uit de bus komt en u daarin advies geven hoe te handelen.

 

Waarschijnlijk zal uw hond nog de lucht bij zich dragen van Rudozem, maar laat het wassen de eerste paar dagen even achterwege. Zijn luchtje is voor de hond vertrouwd, krijgt hij nu ook nog in een nieuwe en vreemde omgeving een nieuw raar shampoo geurtje dan wordt het nog moeilijker voor hem. Leg een oude sweater zonder ritsen en knopen of zacht kleedje in zijn mand of bench, zodat deze de geur van Rudozem krijgt. Als u hem dan heeft gewassen vindt hij toch het vertrouwde geurtje in zijn mand weer terug. Thuis krijgt je hond een eigen bench, mand of kleed. Uw hond wordt geknuffeld en geaaid door voor hem vreemde mensen, er wordt vrolijk tegen hem gesproken. Logisch, want iedereen is dolblij dat “zijn” hondje eindelijk thuis is. U kunt zich voorstellen dat dit een zeer ingrijpende gebeurtenissen is voor een hond. Uw hond heeft dan ook tijd nodig om bij te komen, te herstellen en zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou.

 

Gun uw hond de tijd