Vrijwilligerswerk in de shelter
Wil je RSDR ter plaatse helpen in Bulgarije? Dat kan! Vrijwilligers zijn er heel erg welkom! Ze zijn onmisbaar bij de socialisatie van de honden en kunnen zich met allerlei klusjes nuttig maken. Ook al heb je weinig tot geen ervaring met honden of katten, dan nog is er genoeg te doen. Je kan denken aan het uitvoeren van kleine reparaties, het ordenen van gedoneerde spullen, het uitzoeken van medicijnen, wandelen met de honden, kattenkrabpalen in elkaar zetten, meegaan op rescues, puppies ontwormen en ontvlooien, scheren van honden, zaagsel halen voor in de hokken, afval wegbrengen en vooral het knuffelen van de puppies, heel veel knuffelen!
Concrete plannen?
Heb je plannen om te gaan, kijk dan op http://www.streetdogrescue.com/volunteeratdogshelter.htm.
Daar vind je het volunteer application form dat moet worden ingevuld. Van te voren eerst graag mailen om te overleggen over de periode dat je wilt komen, zodat ze kunnen kijken of er voldoende tijd is voor de begeleiding.
In het volunteer application form vind je veel informatie over hoe bij de shelter te komen en waar je kan overnachten. In de shelter wordt Engels en Bulgaars gesproken, dus handig als je een van deze talen beheerst. In Bulgarije spreekt niet iedereen Engels, soms is het een beetje behelpen. Een 'Wat & Hoe in het Bulgaars'- boekje is handig. Het wordt erg gewaardeerd als je een woordje Bulgaars spreekt. Menukaarten in de hotels in Rudozem hebben vaak de Engelse vertaling erbij staan.
Reizen vanuit Nederland
Over de weg
De RSDR honden die geadopteerd worden, maken de lange reis over de weg. De route die de chauffeur heeft gekozen is gebaseerd op veiligheid, minimale kans op corruptie en zo min mogelijk wegenbelasting. Deze route gaat over Passau, Wenen, Budapest, Szeged, Arad, Drobeta-Turnu-Severin, Vidin, Sofia, Plovdiv, Rudozem. Op deze route vermijd je Servië dat bekend staat om corrupte douaniers en politie. Je rijdt wel door Roemenië waar je soms slechte verhalen over hoort. Wij hebben daar echter alleen maar positieve ervaringen gehad. Regels die wij zelf aanhouden tijdens het rijden door Roemenië en Bulgarije zijn: deuren op slot, niet stoppen voor mensen op de weg, met pech of voor pauze wel stoppen bij tankstations langs drukke (snel)wegen, nergens mee bemoeien. Zorg dat je auto in orde is en tank voordat je Roemenië binnenrijdt.
In Bulgarije kan het zijn dat op sommige borden de plaatsnamen alleen in het Bulgaars staan. Het is handig als je de namen van de grote steden uit je hoofd kent en een kaart bij je hebt met de namen in het Bulgaars. Blijf op de hoofdwegen.
Je kan ook de route volgen die je navigatiesysteem aangeeft. Deze gaat over Slovenië, Kroatië en Servië. Het is 100 km korter, maar je betaald meer aan vignetten en tol. En je gaat door Servië waar je er rekening mee moet houden dat je moet betalen om de grens over te mogen. In Servië moet je ook overdag je verlichting aanhebben.
Het laatste stuk rij je door de bergen. Blijf ook hier op de doorgaande weg. De wegen zijn de laatste jaren flink opgeknapt, maar er blijft gevaar voor vallend gesteente door overhangende rotsen. Dit voornamelijk tijdens/na hevige regenval. Het kan verstandig zijn om dan een extra overnachting te nemen onderweg en bij beter weer door te rijden. In de winter zijn de wegen vaak onbegaanbaar door sneeuwval en gladheid.
Rij niet in het donker. Bulgaren en Roemenen houden er nogal eens een aparte rijstijl op na. Rij zelf rustig en blijf alert, zodat je kan uitwijken indien nodig. Bereid je er op voor dat je onderweg dieren zal zien die hulp nodig hebben. De shelter zit echter vol, neem geen dieren mee. Pas als je in Rudozem bent, kan je dieren helpen.
Door de lucht
Het aanbod vluchten vanuit Nederland verandert nogal eens, kijk zelf goed of er nog andere opties zijn. KLM vliegt vanuit Amsterdam naar Sofia. Er gaan goedkope vluchten vanuit Eindhoven naar Sofia met RyanAir. Misschien zijn er vluchten naar Plovdiv te vinden. Vanaf beide vliegvelden kan je een auto huren. Vanaf Sofia is het ongeveer 5 uur rijden naar de shelter, vanaf Plovdiv 2,5-3 uur.
Vind je het jammer dat je zo weinig donaties mee kan nemen in het vliegtuig? Onderweg kom je langs dierenwinkels, je zou daar wat inkopen kunnen doen.