Overmatig blaffen afleren
Niemand kan verwachten dat een hond nooit blaft. Dat is even zo onredelijk om te verwachten dat een kind nooit praat. Maar sommige honden hebben een overdreven blaf gewoonte. Als dat een probleem is met jouw hond, is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van het vele blaffen. Als je eenmaal weet waarom hij blaft, kunt u beginnen om zijn geblaf probleem te behandelen.
Waarom blaffen honden?
Territoriaal / Beschermend: Wanneer een persoon of een dier in de buurt komt van het gebied dat jou hond ziet als zijn grondgebied, kan het tot overmatig blaffen leiden. Als de dreiging dichterbij komt, wordt het blaffen vaak luider. Jouw hond zal alert en zelfs agressief kijken tijdens dit soort blaffen.
Alarmerend / Angst: Sommige honden blaffen als reactie op geluiden of objecten die hun aandacht trekt of waarvan ze schrikken. Dit kan overal gebeuren, niet alleen op hun eigen territorium.
Verveling / Eenzaamheid: Honden zijn roedel dieren. Honden die voor lange periodes alleen gelaten worden, zowel in het huis of in de tuin, kunnen zich gaan vervelen of zich ongelukkig gaan voelen. Blaffen kan dan een manier zijn om zichzelf bezig te houden of als uiting van stress. Ze vertonen meestal ook andere symptomen zoals vernielzucht, onrust, depressie en onzindelijkheid.
Begroeting / spel: Sommige honden hebben de neiging om veel te blaffen als ze opgewonden en blij zijn wanneer ze een persoon of andere hond tegenkomen. Het is meestal een vrolijk blafje, dat gepaard gaat met een kwispelende staart en soms springen.
Aandacht: Honden kunnen ook blaffen omdat ze iets willen, zoals naar buiten gaan, spelen, eten of jouw aandacht.
Algemene tips om blaffen af te leren
Het afleren van blaffen zal veel tijd en moeite vergen en vooral ook een consequente aanpak. Het zal niet over een nacht ijs gaan, dus wees geduldig! Met de juiste technieken zul je na enige tijd vooruitgang zien. Hier zijn een paar algemene tips om te onthouden wanneer je begint met trainen.
Schreeuwen stimuleert je hond alleen maar om meer te blaffen omdat hij denkt dat je mee doet. De eerste regel is dat je je hond op een rustige maar assertieve manier aanspreekt. Leer je hond het woord “stil!”, hij zal dit snel genoeg oppakken wanneer hij in het begin telkens beloond wordt met iets lekkers zodra hij stil (ook al is dit maar een paar seconden).
Een vermoeide hond is een rustige hond. Als jouw hond blaft wanneer hij alleen is, put hem dan uit voordat je gaat. Maak een lange wandeling, laat hem lekker rennen of spelen met de bal.
Sta niet toe dat het blaffen maar gewoon wordt. Hoe langer een hond iets doet, hoe meer ingebakken het wordt. Tijdens blaffen komen er chemische stoffen vrij in de hersenen die de hond een prettig gevoel geven. Behandel het blaf probleem daarom zo snel mogelijk.
Corrigeren en belonen
Blaffen is zelfbelonend gedrag, het heeft geen zin om dit te negeren. Het zal niet uit zichzelf ophouden. Afhankelijk van de oorzaak van het blaffen kan je overwegen om lichte correctiemiddelen in te zetten als de Fisher discs of een waterpistool. Daarbij kan echter veel fout gaan. Ga niet zelf dingen uitproberen maar vraag een gedragstherapeut om hulp. Zeker bij rescue honden kunnen correcties meer kwaad dan goed doen.
Blaffen op commando
Een hond die veel blaft kan leren om op commando te blaffen en vervolgens ook op commando stil te zijn. Pak een speeltje die je hond erg graag wil hebben, verstop deze achter je rug en wacht tot je hond gaat blaffen om het speeltje. Zodra hij geluid maakt gooi je het speeltje naar hem toe. Herhaal dit een paar keer tot dat de hond snapt wat de bedoeling is. Het blaffen levert hem het speeltje op. Zodra je zeker weet dat je hond gaat blaffen om het speeltje ga je er een commando aan koppelen. Op het moment dat je het speeltje naar je hond wilt gooien zal hij ophouden met blaffen, op dat moment ga je het commando voor stil zijn gebruiken.
Blaffen wanneer de hond alleen thuis is
Honden zijn roedeldieren en voor vele valt het niet mee, alleen thuis blijven. Sommige honden proberen door middel van veel te blaffen en huilen er voor te zorgen dat hun baas weer thuis komt. Verlatingsangst leer je niet zo maar af, dit moet langzaam opgebouwd worden. Wanneer je het huis verlaat geef hem dan 10 minuten van te voren geen aandacht meer. Hetzelfde geldt als ze thuiskomen: negeren, niet praten, niet aaien, niet kijken, niks. Zo begrijpt de hond, dat zijn blaffen de baas niet terug heeft gebracht. Hij heeft namelijk geblaft terwijl je weg was en hij wordt hiervoor geprezen door je aandacht als je thuiskomt.
Territoriaal geblaf
Omdat dit type geblaf vaak wordt veroorzaakt door angst of een waargenomen bedreiging, kan het verminderd worden door het beperken van wat je hond ziet. Als hij in een omheinde tuin verblijft, gebruik dan een hoog houten hek inplaats van een hek waar hij doorheen kan kijken. Binnenshuis kun je de toegang tot ramen beperken of bedek ze met bijvoorbeeld vitrages (doe in ieder geval de gordijnen dicht als je weg gaat). Dit is vooral in het begin van belang. Zodra de gewoonte om te blaffen is verminderd kun je verder trainen met meer toegang tot zicht naar buiten. Zodra de hond blaft doe je de gordijnen dicht, is hij stil kunnen de gordijnen weer open.
Blaffen vanaf het Balkon
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de hond blaft vanaf het balkon. De simpelste oplossing is het zicht wegnemen. Je kan als je het blaffen en stil zijn onder commando hebt gezet, dit inzetten om je hond stil te houden of je hond niet op het balkon laten. Als je hond blaft op voorbijgangers kan je hem op de volgende manier trainen: Zodra iemand voorbij loopt ga je de hond afleiden met een speeltje of iets lekkers, zorg dat hij niet de kans krijgt om te blaffen. Blijf de hond belonen voor het stil zijn. Hiermee zorg je er voor dat de hond positieve associaties ontwikkeld wat betreft voorbijgangers. Deze zelfde methode kun je ook toepassen op straat.